Voorbereiding

Ruwana wasi biedt jou hier practische informatie en bereidt je voor om op reis te gaan.

Betalen

 • Pinautomaten

De meeste steden en sommige kleine dorpen hebben geldautomaten, waar je kan pinnen, tevens hebben vliegvelden en busstations meestal een pinautomaat. De pinautomaten accepteren je bankpas als het een Visa, Maestro/MasterCard of American Express pas is. Voordat je vertrekt moet je je bank laten weten dat je je bankpas en je creditcard in het buitenland gaat gebruiken.

Pinautomaten zijn vaak 24 uur geopend, maar het is beter om de pinautomaten in de bank te gebruiken, omdat daar beveiliging is.

Ga je naar afgelegen plekken in Peru, neem dan altijd genoeg contant geld mee, in dollars of soles.

 • Creditcard

Hotels en winkels accepteren een creditcard waarvoor je 7% of meer administratiekosten moet betalen voor het gebruiken van je creditcard.

Visa, American Expres en MasterCard zijn de meest geaccepteerde creditcards.

Je moet van tevoren aan jouw bank laten weten dat je je pas in het buitenland gaat gebruiken, anders is jouw rekening geblokkeerd en heb je geen mogelijkheid om geld op te nemen. Je kunt via jouw account een formulier invullen met de datums wanneer jij buiten Nederland verblijft.

Bellen en internetten

In Cusco bieden de meeste accommodaties deze services aan. Verblijf je in Cusco, in een appartement, dan zal je ook internet in het appartement beschikbaar hebben. Je kunt ook bij een lokale gastfamilie verblijven. Maar niet alle families hebben thuis internet.

In een internetcafé kun je bellen naar Nederland voor ongeveer 4 euro per half uur. Natuurlijk bestaat er ook Skype. Internetten kost tussen de 25 en 50 cent per uur. Internetcafés zijn er op elke hoek van de straat. In sommige barretjes kun je met je eigen laptop gratis internetten, ze geven je het ‘inbel’ nummer wanneer je een drankje besteld.

Op de straten in Cusco tref je vaak mensen aan waar je met een van hun mobiele telefoons kan bellen naar een lokaal nummer en hen per minuut betaalt. In veel kleine winkeltjes met levensmiddelen kun je het tegoed op je prepaid mobiel op laten waarderen. Lokaal bellen kost 15 eurocent per minuut en sms'en kost 3 eurocent per berichtje. Vaak hebben de providers aanbiedingen wat het bellen veel goedkoper maakt!

Gezondheid

Het is noodzakelijk om een zorgverzekering af te sluiten voordat je naar Peru gaat. Alle reizigers die naar Peru gaan wordt aangeraden de volgende vaccinaties te hebben: Hepatitis A,Hepatitis B en tyfus. Als je door het oerwoud reist, dan wordt aangeraden om een vaccinatie tegen gele koorts te hebben of beschermd te zijn tegen malaria. Bespreek dit met je huisarts of GGD voordat je naar Peru vertrekt.

Bekijk voor vertrek naar Peru de handige gezondheidstips en informatie over gezondheidsrisico’s op gezondopreis.nl.

Laat u thuis vaccineren voor uw reis naar Peru?. Maak een afspraak op Thuisvaccinatie.nl.

 • Hoogteziekte

Op plekken in Peru, boven de 3000 meter, kan je problemen met de hoogte krijgen. Het wordt aangeraden om tijdens de reis geleidelijk de hoogte op te zoeken. De eerste zal je moeten acclimatiseren door rustig aan te doen, lichte maaltijden te nemen en voldoende te drinken. Als je hartproblemen hebt, raadpleeg je huisarts voordat je gaat reizen.

 • Water

Water uit de kraan is geen drinkwater, drink alleen water uit de fles of gekookt water om infecties te voorkomen. Wees dus voorzichtig met maaltijden waarbij kraanwater gebruikt wordt, zoals salades die zijn afgespoeld of ijsblokjes.
Je kan gebruik maken van purificatietabletten om water te reinigen.

Veiligheid

De laatste jaren is de veiligheid verbeterd, maar er zijn nog altijd problemen met kleine misdaad, zoals zakkenrollers in het openbaar vervoer, publieke plaatsen en toeristische attracties. Ongelukken op bussen die lange afstanden overbruggen, is een ander probleem dat zicht nog steeds voordoet. Het wordt aangeraden om met de grotere en erkende busmaatschappijen te reizen. Het tarief zal iets hoger zijn, maar in het algemeen zijn ze veiliger, hebben meer ervaren chauffeurs en ze volgen het onderhoudsschema aan de bussen stipter op.

Buitenlanders trekken de aandacht en hen wordt het volgende aangeraden:

 • Bezoek geen buurten met een slechte reputatie, zonder een vertrouwd persoon die de buurt goed kent.
 • Laat je bezittingen niet in het openbaar zien, zoals geld, camera, horloge en juwelen.
 • Laat je niet afleiden in drukke gelegenheden,bijvoorbeeld bij het uit een bus stappen of op straat. Dit is namelijk een veel gebruikte tactiek om je te ontdoen van je bezittingen zonder dat je het merkt.
 • Houdt je spullen in het zicht en hang bijvoorbeeld een tas niet achter je over de stoel op.
 • Laat je waardevolle spullen achter op een vertrouwde plek of draag het mee op je lichaam.
 • Maak een kopie van je paspoort en houdt het apart op een veilige plek.
 • Neem alleen officiële taxi's.
 • Houdt je handbagage in de gaten in de bussen.

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Peru loopt van december tot en met maart. Tijdens die periode kunnen in de Andes en het Amazonegebied overstromingen voorkomen.

Feesten

In Peru worden ongeveer 3000 feesten per jaar gevierd. De meerderheid hiervan wordt georganiseerd om de dag van een beschermheilige te vieren. Deze beschermheiligen maakten oorspronkelijk deel uit van de Christelijke kalender tijdens de Koloniale Periode, maar de feestdagen werden vermengd met de magische religies uit verschillende delen in de Andes. Een goed voorbeeld van deze vermenging is het feest Corpus Christi in Cusco. Oorspronkelijk werd deze religieuze dag oorspronkelijk ingevoerd door de Spanjaarden, maar het feest werd ook geaccepteerd door de Peruanen. Voor hun had het echter weinig te maken met het Catholicisme, maar meer met een oud Inka ritueel.

Vooral in de traditionele dorpjes hoog in de bergen of in de jungle vieren ze meerdere traditionele feesten, gerelateerd aan oude mythen of belangrijke agrarische activiteiten. Hieronder kun je een overzicht vinden van de feestdagen in Peru. Het is zeker de moeite waard om een van deze feesten bij te wonen; wanneer je bij een van de fiestas bent geweest kun je de culturele rijkdom van de landen nog meer waarderen!

 • Nationale Feestdagen

De volgende data zijn in Peru officiële feestdagen:
1 januariNieuwjaarsdag (Año Nuevo)
maart-aprilEen week in maart of april Paasweek (Semana Santa)
1 meiDag van de arbeid
29 juniSan Pedro y San Pablo
28 en 29 juliOnafhankelijkheidsdag (Fiestas Patrias)
30 augustusSanta Rosa de Lima
8 oktoberSlag bij Angamos (Combate de Angamos)
1 novemberAllerheiligen (Dia de todos los Santos)
8 decemberOnbevlekte ontvangenis (Dia de la Inmaculada Concepcion)
25 decemberKerstmis (Navidad)

Op de onderstaande feestdagen zijn waarschijnlijk de overheidsinstanties en banken gesloten:

 • in de middag van 27 juli (vispera de dial de la independencia)
 • in de middag van 24 december (víspera de Navidad)
 • in de middag van 31 december (víspera de Año Nuevo)

Visum

Een visum voor Peru is in principe niet nodig, de inwoners van de Europese Unie hebben voor Peru geen visum nodig. Bij aankomst krijg je een stempel en een klein formuliertje dat je bij vertrek weer moet inleveren. Goed bewaren dus! Een verblijf van maximaal 90 dagen is toegestaan.

Als je langer dan drie maanden in Peru wilt verblijven, kun je je visum laten verlengen bij de migratiedienst die in elke grote stad gevestigd zit. Je kunt je visum drie keer met 30 dagen laten verlengen. Een verlenging kost ongeveer $25,-.
Een andere mogelijkheid om je visum te verlengen is door het land een dag te verlaten. Bij terugkomst in Peru krijg je weer een visum voor maximaal 90 dagen.

Gezinnen
Appartementen


Kamers


Gezinnen